TVP.pl Informacje Sport Kultura Rozrywka VOD Serwisy tvp.pl Program telewizyjny

Ewa Ziętek / Waleria Koszyk

 
Biografia aktorki. Role, wydarzenia, przebieg kariery, ważne daty.
Ewa Ziętek
Ewa Ziętek

Ważne daty:
1953.03.08 - Data urodzenia
1975 - Rok ukończenia studiów (PWST w Warszawie)

Znana i ceniona aktorka telewizyjna, teatralna i filmowa. Karierę filmową rozpoczynała u boku Daniela Olbrychskiego w roli Panny Młodej w "Weselu" Andrzeja Wajdy. Jest absolwentką warszawskiej PWST. Zaraz po studiach związała się ze stołecznym Teatrem Narodowym (1975-83). Później współpracowała z Teatrem Rozmaitości i Teatrem Dramatycznym, a obecnie można ją oglądać na deskach Teatru Kwadrat.

Wybrana filmografia:
2011 - Na dobre i na złe (TV)
2010 - Kołysanka
2009 - Enen
2009 - Projekt dziecko
2007 - Tylko miłość (TV)
2006 - Kochaj mnie, kochaj
2006 - Wszyscy jesteśmy Chrystusami
2002 - Dzień świra
1997 - Złotopolscy (TV)
1996 - Dzieci i ryby
1993 - Obcy musi fruwać
1992 - Białe małżeństwo
1989 - Sztuka kochania
1986 - Blisko, coraz bliżej (TV)
1985 - Dziewczęta z Nowolipek
1985 - Urwisy z Doliny Młynów
1983 - Alternatywy 4 (TV)
1983 - Nadzór
1980 - Kariera Nikodema Dyzmy (TV)
1978 - Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz
1977 - Lalka (TV)
1976 - Człowiek z marmuru
1972 - Wesele

Komentarze
Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Aby dodać komentarz musisz się zalogować. Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, zarejestruj się.
Zobacz również
Bitwa

Sexy Kuna vs Sexy Zielina!

Izabela Kuna
Katarzyna Zielińska
Liczba głosów: 47386
Zobacz wszystkie bitwy »
Ankieta

Czy Chowańskiemu uda się zdobyć miłość Marty?

  • w końcu zrozumie, że to niemożliwe i usunie się w cień
  • zdesperowany powie jej o zdradzie Roberta, ale ona mu nie uwierzy
  • Artur zakocha się w Urszuli, a Marta będzie ich najlepszą przyjaciółką
  • Walawska w końcu zwróci na niego uwagę i bez pamięci się w nim zakocha
  • NA DOBRE I NA ZŁE Zapraszamy na powtórki!
  • NA DOBRE I NA ZŁE Na ściankę nie ma czasu!
  • M JAK MIŁOŚĆ Zapraszamy na powtórki!
  • M JAK MIŁOŚĆ Kulisy: Grabina w płomieniach
  • M JAK MIŁOŚĆ M jak Muzyka - K jak Kacper!
  • NA DOBRE I NA ZŁE Zemdlał z wrażenia
więcej >> x
 
NA DOBRE I NA ZŁE Zapraszamy na powtórki!